maandag 8 september 2008

History in Ruins


Half a watchtower, still standing at Roscahill, Clew Bay.
Photo: Annie

2 opmerkingen:

Polranny Pirates zei

Er is nog veel discussie over het historische gebruik van allerlei bouwsels die in verschillende perioden in het Ierse landschap verschenen zijn. Zo heb je een Rath, een Promontery Fort, een Round Tower, zijn er hoge vierkante torens die in de zestiende eeuw door Grace O'Malley rond Clew Bay gebouwd zijn en dit type toren waarvan er tig in Ierland staan. Op het eerste gezicht lijkt het erop dat ze allen een militaire functie hadden. Maar dat is nog maar de vraag. Vaak zegt het benoemen van de mogelijke functie meer over de tijd waarin de benoeming plaats vond dan over het werkelijke gebruik ervan ooit in het grijs verleden. Dit exemplaar is als prachtige doorsnede overgebleven. Zie hoe de trap in de buitenmuur gebouwd is. Iets voor onze Folly? Uit de losse pols zou deze Pirate zeggen: De stenen zijn in de loop van de tijd gebruikt voor het bouwen van cottages, maar angst voor de Fairies die altijd in oude in onbruik geraakte bouwwerken huizen, hebben de steenrovers er van weerhouden om het helemaal af te breken. Zo is deze schitterende Folly ontstaan.

Anoniem zei

Zo zie je maar weer hoe onmogelijk het is om in Ierland te zien, wat nou recht is, als je 'op het oog' werkt, zoals grotendeels bij de Polranny Folly is gebeurd.

Deze toren hoort tot het type "towerhouse" dat in de 15e en 16e eeuw in zwang was bij de clanhoofden van Connacht. Het zijn versterkte verblijfplaatsen die een vast patroon volgen: rechthoekig en drie verdiepingen, waarvan de eerste overkapt door een gewelf en de laatste door een spits dak. Er zijn er niet veel meer van over. De meeste staan rond Clew Bay, bij inhammen waar de vloot veilig kon afmeren, zoals deze bij Castleaffy, waarschijnlijk door de MacTibbot familie gebouwd.
De piratenkoningin Grace O'Malley zette de traditie voort. De meeste torens worden met haar geassocieerd.