donderdag 4 september 2008

Bert's Folly



According to Wikipedia, "a folly is a building constructed strictly as a decoration, having none of the usual purposes of housing or sheltering associated with a conventional structure. They originated as decorative accents in parks and estates." Like all things Pirate, Bert's Folly is unorthodox in its practicality that includes a wonderful living space with an open fire and a feather soft bed. Meanwhile, in the top photo, Pirate Bert is working on the second layer of columns, while Pirate Annie enjoys the sun amidst a classical arcade of PVC pillars.

A postcard of the Roman ruins of Apamea in Syria was the inspiration behind Pirate Carolien Feldbrugge's design for this Eighth Wonder of the World with its columns that reference the colours of Mamluk art. The component parts are cast in concrete using buckets from the local supermarket.

Photos: Bert and Annie

2 opmerkingen:

Polranny Pirates zei

Op 14 juni is Walter Kune, één van de oer Pirates op 94 jarige leeftijd in Santa Fé, New Mexico, overleden. Hij heeft het Polrannyhuis altijd een warm hart toegedragen en hij heeft de Folly benoemd. In de zeer natte zomer van 1979 waren hij en zijn vrouw Doris op bezoek in Polranny. Hij stond verwonderd te kijken hoe Bertje Hogervorst en Tom Kleijn een betonnen vloer stortten met als enige bewapening een afgedankt hek en de resten van een ijzeren ledikant dat in de tuin gevonden was. Hij had alle wilde plannen voor de verbouwing van de schuur tot studio over zich heen laten gaan en zelfs een bouwtekening gemaakt waarin hij aantoonde dat er hoogte aan ontbrak. Op een gegeven moment schudde hij het wijze hoofd over de gang van zaken en sprak de historische woorden: 'But this a Folly!'
Twee stenen hebben voor de benodigde hoogte gezorgd en zijn nog steeds duidelijk in de gevel te zien. Het dak heeft zo de perfecte helling gekregen om alle stormen te doorstaan. Maar een echte studio, zoals het hoort, is het nooit geworden en nu bijna 30 jaar later is het nog steeds 'onder constructie'. Maar het wordt wel steeds mooier.
Walter en Polranny zijn zo voor altijd verbonden: Walter Rules OK!

Unknown zei

Niet alleen het Romeinse voorbeeld van Apamea met de trommelzuilen en de strak maar bonte Mammelukse architectuur zijn tot voorbeeld geweest. Ook het experimenteren met de plastic pijp leverde de shamrock column op. Deze techniek is al eerder door lokale loodgieters toegepast. Zie foto